CONGRESUL “SIBIU CYBERSECURITY DIALOGUES”

Congresul nostru este o platfomă de dialog central-europeana, anuală, realizată in strânsă colaborare şi cu sprijinul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU-ONU, Geneva) si plasată sub înaltul patronaj al Ambasadei Elveţiei în România, E.S. Dl. Ambasador inaugurând personal evenimentul, in fiecare an.

Congresul are ca şi specificitate faptul că este strict non-profit, apolitic, neutru, non-marketing si non-tehnic, permiţând un dialog internaţional la 360° asupra problematicii cybersecurity precum şi soluţii, strategii şi comportamente legate de cybersecurity.

În 2015, congresul a fost desemnat oficial ca şi “best practice example for the European Continent” de către ITU şi este în continuare promovat ca atare de către Agenţia onusiana.

ITU ne-a cerut de asemenea să multiplicăm şi să adaptăm platforma noastră de dialog in alte ecosisteme. Astfel, s-a bucurat de un succes de anvergură primul Congres anual “Cybersecurity-Switzerland” – Platforma de dialog in Europa de Vest -, desfaşurat la Porrentruy (Elveţia) in 7-8 decembrie 2017. In plus, a avut los de asemenea in 10-11 mai primul Congres anual “Cybersecurity-Mediterranean” – Platforma de dialog Nord-Sud – la Noto (Sicilia, Italia).

Revenind la Congresul “Sibiu Cybersecurity Dialogues“, de menţionat că acesta se desfăşoară în partenariat cu cele mai relevante Instituţii din România (Inspectoratul General al Poliţiei  Române, SRI, Cert-RO, ANCOM), şi prestigioşi parteneri internaţionali precum Cantonul Geneva şi Poliţia Geneva (Elveţia), Institutul de înalte Studii pentru Apărare Naţională (IHEDN, Franţa), Global Cyber Security Center (Fundaţie a Postei Italiene).

Organizam acest congres inca din anul 2013. Pentru cea de-a 10-a ediţie 2024, ne dorim să avem reprezentanţi (atat publici cât privaţi) din cele 4 cyber-puteri globale, care sunt la rândul lor primele ţinte mondiale ale atacurilor cibernetice. Dorim să organizăm de asemenea o masă rotundă cu un dialog asupra riscurilor şi măsurilor luate in fiecare ţară pentru a face faţă cu succes acestor probleme.

Precizam aici că partea informaţională (“fake news”) la fel ca şi partea “politică/comunicativă” (atribuite atacurilor) sunt tematici excluse din start din această dezbatere pentru a asigura un schimb de idei constructiv si util in cadrul discuţiei. Din partea Europeană, vor fi prezente in panel Instituţii de Stat Româneşti, Armata Elveţiană şi Jandarmeria Franceza.

Congresul este coordonat de dr. Laurent Chrzanovski, Congress Manager

 www.cybersecurity-dialogues.ro