partners

Social Media Heroes – Social Media Victims

De la hieroglife la Facebook. Istorie veche si noua, pentru tineri si pentru toti cei care scriu istoria de azi.

Expozitie organizata la ONU – sediul International Telecomunication Union – Geneva, 20 iunie 2013

In ziua de azi, oricine poate scrie istorii si chiar Istorie, iar tinerii sunt primii care o fac. Cu Facebook, Twitter, site-uri Web, blog-uri si forum-uri, Internetul creeaza o noua Istorie globala.

In timp ce cititi acest text, cam 680’000 de pagini Facebook sunt actualizate, 100’000 de Tweet-uri sunt scrise si 700’000 de mesaje noi sunt postate pe forum-urile Kakao Talk, ca sa nu mai vorbim de cele 2 millioane de cautari facute cu Google.

Dar ce fel de Istorie se scrie azi? Cea academica, cea mai verificata, este inca publicata, incet, cu metode peer-reviewed, in termene lungi de editare, datorita fondurilor limitate.

Intre timp, persoane private, dar si administratii de Stat, ONG-uri, partide politice, asociatii si intreprinderi raspandesc comunicarea cu viteza luminii. Ce va ramane din toata aceasta cantitate de informatie? Mai mult, care versiune a unui singur eveniment isi va croi drumul spre viitor? Aceasta intrebare de baza a fost intotdeaunda una dintre preocuparile principale ale omenirii de-a lungul istoriei, de cand s-a inventat scrisul.

Stergerea unui nume, adularea altuia, inlaturarea unui chip sau ridicarea unei statui, glorificarea unui conducator sau defaimarea unui tiran, aceste actiuni au fost, timp de secole, privilegiile exclusive ale conducatorilor politici si religiosi. De la inventia lui Gutenberg incoace, cele mai multe dintre aceste metode au fost folosite de un numar tot mai mare de oameni, Vlad al III-lea si Ivan al IV-lea fiind cele mai bune exemple care au trait aceasta schimbare profunda in societatea comunicarii.

Astazi, o singura serie de tweet-uri bine diseminate pot chiar conduce la o revolutie, in timp ce o fotografie nepotrivita intr-un loc nepotrivit, un citat inteles gresit utilizat de o persoana terta poate ruina nu doar viata virtuala, ci si pe cea reala a unei persoane. Abuzurile intentionate sau greselile banale pot duce la o intreaga confuzie informationala, uneori inducandu-i in eroare chiar si pe profesionistii media confirmati.

Istoria este scrisa, rescrisa si contrascrisa in fiecare secunda. “Wikipedizarea” este tot mai puternica pe zic ce trece, cu partile ei bune si rele.Oricine poate beneficia de bogatia imensa a acestei noi lumi, e-lume (e-world). Dar unii isi pot pierde chiar si sufletul in ea.

Mai mult ca niciodata, parola pentru supravietuire si pentru alegerea optiunilor bune este γνῶθι σεαυτόν (“Cunoaste-te pe tine insuti”), la care putem adauga: “Cunoaste-ti Istoria” !


jos